Tidak rujuk MEF, majikan keliru dasar baharu PTPTN

KUALA LUMPUR: Persekutuan Majikan-majikan Malaysia (MEF) membantah tindakan Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) yang mengenakan potongan gaji pekerja menerusi majikan.

Pengarah Eksekutif MEF, Datuk Shamsuddin Bardan menegaskan keputusan PTPTN itu dibuat tanpa persetujuan majikan yang mana pelaksanaan dasar itu akan membebankan majikan.

"MEF akan berhubung dengan PTPTN mengenai perkara ini. Sudah pasti perkara ini telah diumumkan oleh PTPTN tanpa perbincangan dengan pihak majikan.

"Saya rasakan adalah perlu untuk mereka membuat perbincangan sebelum mengumumkan perkara sedemikian kerana ia akan menyebabkan banyak kekeliruan," katanya ketika dihubungi Astro AWANI di sini pada Rabu.

Jelasnya, potongan gaji itu perlu dilakukan berdasarkan amaun tetap dan bukan berdasarkan peratusan gaji yang diterima pekerja.

"Sebenarnya, saya merasakan lebih elok kalau pihak PTPTN mengatakan bahawa untuk mereka yang bergaji tahap sedemikian dengan amaun dipotong, jika dibandingkan dengan peratusan daripada gaji berkenaan.

"Kalau gaji itu berdasarkan akaun dan sebagainya. Kita tidak mahu ada kecelaruan dalam kalangan majikan dalam perkara ini," ujarnya lagi.

This blog is created for your interest and in our interest as well as a website and social media sharing info Interest and Other Entertainment.