Siaran Media Tersebar Luas Dakwa GST Dimansuhkan Serta Merta Pada 1 Jun 2018 Ini Adalah PalsuHari ini tersebar sebuah gambar yang mendakwa siaran media daripada pihak kementerian kewangan yang menyatakan bahawa cukai Barangan dan Pekhidmatan (GST) akan  dimansuhkan bermula 1 Jun 2018 ini.

Namun pihak kementerian kewangan dalam satu sidang media sebentar tadi mendakwa yang berita berkenaan adalah palsu dan tidak betul.


"Siaran media yang menyatakan bahawa Cuakai Barang dan pekhidmatan dimansuhkan serta pada 1 Jun 2018 dan tiada cukai baharu akan dikenakan sepanjang 2 tahun pertama Pakatan Harapan adalah tidak benar." tegas kementerian kewangan.

Menurut mereka, kerajaan sehingga kini belum menetapkan tarikh pemansuhan GST, sehubungan dengan itu semua peniagan yang berdaftar dengan GST perlu mematuhi perungana semasa dengan mengenakan GST seperti ditetapkan. - Siakapkeli.my

Sumber: Kementerian Kewangan Malaysia

This blog is created for your interest and in our interest as well as a website and social media sharing info Interest and Other Entertainment.