(RASMI) Tun Mahathir Sah Dilantik Sebagai Perdana Menteri Malaysia Ketujuh


10 Mei - Selepas selama lebih 60 tahun rakyat Malaysia melihat hanya satu parti sahaja yang memonopoli keputusan Pilihan Raya Umum (PRU) dan seterusnya dilantik sebagai Perdana Menteri dan menubuhkan kerajaan.

Namun, semua itu hanya tinggal sejarah apabila Pakatan Harapan memecahkan dominasi itu dan telah melakar sejarah baru membentuk kerajaan selepas berjaya memenangi Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU 14). Pakatan Harapan juga sebulat suara  mencalonkan Tun Dr. Mahathir Mohamad sebagai Perdana Menteri ketujuh.

Setelah mendapat sokongan dari semua ahli parlimen dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan juga perkenan Yang Dipertuan Agong, Sultan Muhammad Kelima maka Tun Mahathir mengangkat sumpah dan ditabalkan sebagai Perdana Menteri ketujuh dan Perdana Menteri pertama dari parti selain Barisan Nasional.

Perkara ini sudah tentu bakal dikenang oleh seluruh rakyat Malaysia yang dahagakan perubahan secara total dan sudah jemu dengan sandiwara kerajaan terdahulu. Tun Mahathir juga mencatat sejarah menjadi Perdana Menteri pertama yang memegang jawatan itu sebanyak dua kali bersama parti yang berbeza.

Semoga barisan kepimpinan Tun Mahathir dan Pakatan harapan dapat mengembalikan kedaulatan dan kegemilangan negara Malaysia di mata dunia.

This blog is created for your interest and in our interest as well as a website and social media sharing info Interest and Other Entertainment.