Selepas Kalah Debat di Internet, Gadis 20 Tahun Ini Masuk Islam & Kahwini Lawannya, Ayah & Nenek Turut Peluk Islam

Indonesia, 9 Ogos - Kini viral di Indonesia tentang kisah seorang lelaki, Alvin Faiz, 17, yang menikahi seorang gadis, yang juga mualaf berketuranan Tiongha, Larissa Chou, 20, selepas berdebat menerusi internet.

Alvin, yang juga anak kepada seorang ustaz yang terkenal di negara itu, Ustaz Ariffin Ilham, dikatakan berjaya membimbing Larissa masuk agama Islam selepas mereka berdua berdebat menerusi satu forum di media sosial.

Di dalam debat itu, Larissa, yang menganut agama Kristian ketika itu, akhirnya mengaku kalah dan menzahirkan keinginannya untuk memeluk Islam pada Jun 2015.

Alvin kemudian melamar Larissa untuk menjadi isterinya.

Taggal 6 Ogos lalu, Alvin dan Larissa akhirnya diijabkabulkan dan kisah unik itu dikongsi oleh laman facebook rasmi Ustaz Ariffin Ilham.

Selain dari Larissa, ayah dan nenek Larissa juga masuk Islam.

"Engkau nikahi seorang putri muallafah. Engkau bimbing papa dan omanya(nenek) pun masuk Islam. Tiga generasi sekaligus bersyahadat", tulis Ustaz Ariffin dalam penulisan yang ditujukan kepada anaknya.


Ustaz Ariffin juga dilihat  bangga dengan anaknya itu yang berhasil mengIslamkan tiga genarasi sekaligus serta berani mengambil tanggungjawab untuk menjadi seorang suami di usia yang muda.

"Engkau melewati(terpaksa pergi ke) sidang di Pengadilan Agama Bogor untuk izin nikah karena usiamu belum 19 tahun

"Nikah segera pilihanmu adalah takdirNya terindah

"Nikah itu ridho (redha) Allah", tulis Ustaz Ariffin.

Alvin dan Larissa

Ustaz Ariffin bersama, ayah dan nenek Larissa mengambil gambar bersama.
Alvin dan bapanya ketika majlis pernikahan Alvin & Larissa

This blog is created for your interest and in our interest as well as a website and social media sharing info Interest and Other Entertainment.