Operator Teksi Bantah Keputusan Kerajaan Sahkan Uber, GrabCarKUALA LUMPUR, 12 Ogos - Operator perkhidmatan teksi tidak bersetuju dengan keputusan kerajaan untuk membenarkan perkhidmatan Uber dan GrabCar beroperasi secara sah dalam negara ini.

Menurut Presiden Persatuan Pengusaha Teksi Wilayah Persekutuan dan Selangor, Datuk Aslah Abdullah, Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) tidak memikirkan kebajikan pemandu ketika mengesyorkan langkah itu.

"Kalau nak tingkatkan perkhidmatan teksi, sepatutnya SPAD perlu adakan perbincangan dengan operator-operator teksi sebelum membuat sebarang pembaharuan atau tindakan," katanya.

Aslah, yang sudah 50 tahun dalam industri teksi berkata, kehadiran Uber dan GrabCar di negara ini adalah berpunca dari penguatkuasaan SPAD yang 'tidak mantap dan lemah'.

Sementara itu, Penasihat Big Blue Capital (M) Sdn Bhd, Datuk Shamsubahrin Ismail pula berkata kerajaan membuat keputusan itu secara tergesa-gesa tanpa meneliti implikasinya terhadap industri teksi negara.

"Keputusan ini membuatkan kami (pemandu teksi) jadi tak gembira ...kami menyatakan 'bukan sekarang'... jangan hanya kerana segelintir pemandu teksi bermasalah, kerajaan terus membuat keputusan ini," katanya pada sidang media di sini hari ini.

Beliau yang mewakili 800 pemandu teksi daripada syarikat itu menggesa kerajaan agar menyelesaikan isu teksi terlebih dahulu sebelum membenarkan Uber dan GrabCar beroperasi secara sah.

Sumber : Bernama

This blog is created for your interest and in our interest as well as a website and social media sharing info Interest and Other Entertainment.