Dulu ‘Speechless’ Ketika Bergambar Dengan Micheal Phelps, Kini Kalahkan Idolanya Itu Untuk Menang Emas Olimpik

13 Ogos - Sukan Olimpik baru-baru ini dikejutkan dengan kekalahan peserta dari USA, Micheal Phelps kepada seorang perenang dari Singapura yang berusia 21 tahun, Joseph Schooling dalam acara 100 meter gaya kupu-kupu lelaki.

Ironinya, Micheal Phelps dikalahkan sendiri oleh seorang kanak-kanak yang pernah menjadikannya seorang idola dahulu.

Kisah tentang 'peminat mengalahkan idola' itu menjadi viral bersama satu gambar Micheal Phelps dan Joseph Schooling pada 2008.

Gambar itu adalah gambar Joseph dan Phelps di Singapura ketika pasukan USA sedang berlatih sebelum Olimpik 2008. Di dalam Olimpik itu, Phelps memenangi 8 pingat emas.

"Mereka datang ke kelab dimana saya berlatih"

"Semua orang bagun dan semuanya teruja dan berkata 'Micheal Phelps! Itu Micheal Phelps' dan saya ingin bergambar dengannya", kata Schooling.

Phelps kemudian bersetuju untuk bergambar. Di dalam gambar itu, Schooling kelihatan comel tetapi sedikit terpegun. Menurut Schooling, ketika mengambil gambar itu dia masih terkejut dan tidak boleh membuka mulu.

Dan lapan tahun selepas gambar itu diambil, Schooling memenangi Olimpik dengan mengalahkan Phelps, dalam masa yang sama memecah rekod Phelps di Beijing.

Phelps dan Schooling selepas acara 100m gaya kupu-kupu berakhir.

"Ianya agak gila, apa yang boleh berlaku dalam masa lapan tahun," kata Schooling yang juga merupakan seorang pelajar di Universiti of Texas.

"Saya merasa bangga dan bertuah kerana berpeluang berlumba bersamanya,"kata Schooling.

Micheal Phelps sepanjang kariernya memenangi 22 pingat emas Olimpik, termasuk 4 pingat emas dalam Olimpik tahun ini.

Schooling

This blog is created for your interest and in our interest as well as a website and social media sharing info Interest and Other Entertainment.