Pelik Tapi Benar: Kubur Di Tengah Jalan Raya.


JIANGXI - CHINA. Sebuah kubur terletak di sebuah bandar di Jiangxi menjadi tumpuan sejak Februari lalu kerana kedudukannya di tengah-tengah jalan raya yang telah siap dibina, lapor Daily Mail.

Bukan milik pemimpin negara mahupun orang yang terkenal, sebaliknya ia kubur ibu kepada seorang petani, Zhang Rongsheng.

Pernah beberapa kali dirundingi oleh pihak pemaju dengan tawaran ganti rugi agar kubur itu dipindahkan, namun Zhang tetap menolak.

Difahamkan beliau menolak pemindahan kubur ibunya itu kerana harga ganti rugi ditawarkan pihak pemaju tidak sesuai dengan harga yang dimintanya.

Zhang menuntut harga ganti rugi sebanyak 1.3 juta Renmimbi (RM700,000) untuk memindahkan kubur ibunya itu.

Menurut akhbar China Daily, jalan raya itu merupakan projek besar daripada pemerintah setempat dan beberapa perusahaan yang dianggarkan bernilai 27.8 juta Renmimbi (RM16.8 juta).

Ganti rugi yang diminta gagal mencapai kata sepakat dan akhirnya pihak pemaju tetap membina jalan di sekitar kubur itu.
Pembinaan jalan itu dimulakan pada Disember 2013 dan hanya selesai pada Februari lalu.

Namun ada sesetengah pihak tidak berpuas hati dengan lokasi kubur yang diletakkan di tengah-tengah jalan raya itu kerana kubur tersebut bukan milik pahlawan komunis mahupun saintis.

Sinar Harian
loading...
wartawan jalanan

Share this

Related Posts

This blog is created for your interest and in our interest as well as a website and social media sharing info Interest and Other Entertainment.