Kemungkinan Berlaku Rampasan Kuasa kedua Di Turki Ekoran 42 Buah Helikopter Dilaporkan Hilang


ANKARA: Berikutan kehilangan sekurang-kurangnya 42 helikopter daripada inventori tentera Turki
semasa cubaan rapasan kuasa Jumaat lalu, Tukri menyatakan kebimbangan kemungkinan berlaku cubaan rampasan kuasa kali kedua.

Wartawan CNN Turk, Serdar Tuncer, menggambarkan kehilangan aset ketenteraan itu seolah-olah da pihak mahu mengulangi cubaan rampasan kuasa.

"Adakah mereka berjaya? Tidak! Tetapi adakah mereka akan mencuba?" katanya.

Cubaan rampasan kuasa daripada pihak tentera sebelum ini telah menyebabkan 265 terbunuh dan lebih 2,000 cedera yang kebanyakannya adalah penduduk awam yang menyahut seruan Erdogan supaya menentang cubaan rampasan kuasa itu.

Kerajaan Turki dalam satu kenyataan membaritahu mereka telah berjawa mengawal keadaan sepenuhnya dan memulakan sistem pembersihan tentera di mana 2,745 hakim telah dipecat dan lebih 2,800 anggota tentera termasuk penasihat ketenteraan Erdogan ditangkap.

Berikutan tindakan yang dianggap khianat itu, Edrogon tidak menolak kemungkinan mengenakan hukuman mati ke atas mereka. - Siakapkeli.my

This blog is created for your interest and in our interest as well as a website and social media sharing info Interest and Other Entertainment.