Lelaki Singapura Dijangkiti Virus Zika


SINGAPURA 13 Mei - Seorang lelaki warga Singapura dilaporkan dijangkiti virus Zika, kes pertama yang dikesan di negara itu.

Lelaki berusia 48 tahun itu dikatakan telah melancong ke Sao Paulo, Brazil pada 27 Mac hingga 7 Mei lalu.

Kementerian Kesihatan dan Agensi Alam Sekitar Kebangsaan (NEA) Singapura dalam satu kenyataan mengesahkan menerima laporan tentang perkara itu hari ini.

Channel News Asia melaporkan lelaki itu kini berada dalam kuarantin dan sedang dirawat di Hospital Mount Elizabeth Novena.

Lelaki berkenaan didapati mengalami beberapa gejala virus itu sejak Selasa lalu dan disahkan positif jangkitan Zika hari ini.

"Pesakit itu didapati positif virus Zika pada 13 Mei. Dia akan dipindahkan ke Communicable Diseases Centre di Hospital Tan Tock Seng untuk rawatan dan pengasingan bagi meminimakan kebarangkalian digigit nyamuk dan menyebarkan infeksi itu kepada komuniti. Pesakit itu kini dalam keadaan baik dan semakin pulih. Dia akan dibenarkan keluar selepas diuji negatif dengan virus Zika", tulis kenyataan itu.

Sementara itu, Kementerian Kesihatan akan menjalankan ujian imbasan ke atas ahli keluarga lelaki berkenaan. - Siakapkeli.my

This blog is created for your interest and in our interest as well as a website and social media sharing info Interest and Other Entertainment.