TLDM Tampil Beri Jawapan Berikutan Dakwaan Kapal Selam 'Tidak Boleh Menyelam'


SHAH ALAM : Adalah menjadi kebiasaan jika kru kapal Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) menghabiskan masa lebih 10,000 jam berada di bawah laut ketika melakukan operasi, kata Panglima Tentera Laut, Laksamana Datuk Seri Ahmad Kamarulzaman Ahmad Badaruddin‎.

Menurut beliau, tempoh berkenaan adalah sangat luar biasa jika dibandingkan dengan kru kapal selam tentera laut asing yang secara purata hanya berada antara 3,000 dan 4,000 jam di bawah laut.

"Pencapaian yang ditunjukkan oleh TLDM di peringkat negara mahupun di persada antarabangsa perlu dibanggakan kerana berjaya meletakkan armada laut negara sebagai pasukan marin berprestij setanding dengan armada di negara Barat melalui perolehan KD Tunku Abdul Rahman dan KD Tun Razak.

"Bagaimana keadaan ini boleh berlaku, jika kapal selam ini tidak dapat menyelam, yang sering didakwa oleh orang ramai dan ahli politik? Tuduhan itu tidak berasas‎ dan tidak wajar oleh mereka yang tiada kemahiran mengenai kapal selam.

"Kru kapal selam kita dilatih mengendalikan kapal selam di perairan demi keselamatan, kepentingan dan kedaulatan negara,"katanya dipetik laporan Sinar Harian.

Beliau turut menegaskan bahawa kru kapal selam TLDM sangat dihormati oleh negara-negara operasi kapal selam yang lebih berpengalaman.

"Tentera Laut Amerika Syarikat adakan perbincangan bersama TLDM setiap tahun dan Tentera Laut Perancis sanggup datang dari jauh untuk latihan bersama (Casex).

"Tentera Laut Asing kagum dengan pencapaian yang diperoleh oleh pasukan Angkatan Selam TLDM dalam tempoh singkat," katanya sedemikian bersempena dengan ulang tahun ke-82 TLDM. - Siakapkeli.my

This blog is created for your interest and in our interest as well as a website and social media sharing info Interest and Other Entertainment.