Permohonan Online Rumah Mesra Rakyat 1 Malaysia (RMR1M)

Permohonan Online Rumah Mesra Rakyat 1 Malaysia (RMR1M) - Saya pasti ramai antara kita yang mengimpikan untuk memiliki rumah sendiri. Apatah lagi seandainya anda sudah berkahwin dan mempunyai keluarga sendiri. Rumah kediaman merupakan keperluan asas yang diperlukan, dan sepatutnya memiliki rumah bukan menjadi satu bebanan. Alhamdulillah, ada program pemilikan rumah yang mampu milik boleh anda dapatkan. Anda kini boleh membuat permohonan secara online untuk rumah mesra rakyat 1 Malaysia atau lebih dikenali sebagai RMR1M. 

Permohonan Online Rumah Mesra Rakyat 1 Malaysia (RMR1M) Program ini diwujudkan bagi membantu golongan berpendapatan rendah seperti nelayan, petani dan keluarga miskin yang tidak mempunyai rumah atau tinggal di rumah usang (daif) tetapi mempunyai tanah untuk memiliki rumah sendiri yang sempurna dan selesa. 

Permohonan secara online amat mudah. Cuma ikuti langkah-langkah yang diberikan menerusi Manual Pengguna Permohonan Online RMR1M yang telah disediakan. Borang permohonan kini (2015) hanya boleh diambil di pejabat wakil rakyat untuk mengelakkan salah guna dan untuk lebih telus
Walaupun begitu, terdapat beberapa syarat dan terma yang perlu dipatuhi sebelum membuat permohonan skim ini. Bukan semua orang layak untuk menikmati program pemilikan rumah mesra rakyat ini, memandangkan ia mensasarkan kepada golongan berpendapatan rendah. 


Syarat AM RMR1M Warganegara Malaysia. Pemohon mestilah berumur di antara 18 hingga 60 tahun. Berkahwin atau Ibu/bapa tunggal yang mempunyai tanggungan. Pendapatan kasar seisi rumah antara RM750-RM3,000 sebulan. Tidak mempunyai rumah sendiri atau mempunyai rumah yang usang atau tidak sempurna. Mempunyai tanah atau tapak yang bersesuaian dan tiada sekatan atau cagaran ke atasnya. Tapak keluasan minimum 2,800kps/3,200kps/3,600kps. Tertakluk kepada pinjaman bank. 


Update Terkini

Kategori rumah, syarat terkini serta cara memohon RMR1M telah dipinda untuk berikan lebih ruang dan peluang kepada rakyat. 

Sila rujuk artikel ini -Kategori, Syarat serta Cara Mohon RMR1M TerbaharuApakah yang menariknya mengenai rumah mesra rakyat 1 Malaysia ini? Untuk info, untuk pembelian rumah RMR1M, anda akan menerima subsidi daripada kerajaan sebanyak RM20,000. Dan anda juga menerima 2% subsidi kerajaan pada pinjaman kadar faedah bank. 

Ada dua cara untuk memohon, iaitu secara online atau menerusi pejabat SPNB yang berdekatan. Malah sebenarnya anda boleh meminta bantuan waklik rakyat serta pejabat penghulu untuk membanti mendapatkan RMR1M ini. 

Cara Memohon RMR1M Dapatkan borang permohonan RMR1m dari Pejabat Adun atau Cawangan Wilayah SPNB/Pejabat Satelit Serahkan borang lengkap diisikan kepada Pejabat Cawangan Wilayah/Pejabat Satelit Proses kelulusan pinjaman daripada pihak bank.
Bagi anda yang mahu membuat permohonan secara online, sila muat turun panduan atau manual pengguna yang telah disediakan di sini - 

Manual Pengguna RMR Bagaimana rupa bentuk rumah RMR1M ini yer ...?? Ok, saya kongsikan kepada anda beberapa illustrasi mengenai rumah konsep yang telah disediakan oleh SPNB. 


Bagi permohonan di Sabah dan Sarawak, anda boleh rujuk entri ini - Permohonan dan Borang RMR1M Penduduk Sabah dan Sarawak 

Untuk sebarang pertanyaan, kemushkilan atau apa sahaja persoalan mengenai Rumah Mesra Rakyat 1Malaysia (RMR1M), anda boleh hubungi talian berikut: 

Hotline SPNB: 1300 80 3838 

Tel: 603 – 26185555 

This blog is created for your interest and in our interest as well as a website and social media sharing info Interest and Other Entertainment.