Mangsa Serangan Binatang Buas Boleh Mohon Bantuan Kewangan Dari JKM

JKM BOLEH BERI BANTUAN KEWANGAN JIKA DISERANG BINATANG BUAS!

Aku sangat bersimpati terhadap kejadian yang menimpa adik Nuri yang dipatuk ular hingga meninggal dunia di Kota Bharu semalam.

Apa yang aku nak bagitahu kat sini, sebenarnya ramai orang tidak tahu mangsa  / waris serangan binatang buas ini boleh memohon bantuan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) menerusi tabung khas yang dikenali sebagai Tabung Bantuan Mangsa Serangan Binatang Buas.

So far aku difahamkan kes paling banyak menerima bantuan adalah membabitkan serangan ular, buaya, babi hutan dan beruang. Liputan tabung itu juga dah diperluas kepada serangan haiwan akuatik seperti ikan pari dan obor-obor.

Kadar bantuan berdasarkan kepada tahap kecederaan yang dialami mangsa dengan kadar maksimum RM20,000 bagi mangsa yang meninggal dunia, koma atau hilang upaya kekal.

ular-2

Bagi kes hilang upaya sebahagian, kadar bantuan ditentukan berdasarkan peratusan kategori kecederaan.

Tabung yang diluluskan Kabinet pada 2004 itu diuruskan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) manakala Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) bertanggungjawab menyediakan laporan terperinci kes untuk dijadikan asas permohonan bantuan.

Antara binatang yang melayakkan mangsa menerima bantuan ialah gajah, seladang, babi hutan, beruang, harimau, ular sawa, ular-ular berbisa dan primat (beruk, kera, siamang, ungka, lotong dan kongkang).

So aku dah bagitau ni tolong-tolonglah SEBARKAN. Betul, wang tak boleh ganti nyawa tapi at least boleh ringankan beban keluarga mangsa.

Jadi kalau anda atau ahli keluarga anda kena serangan sebegini, pergi terus pejabat JKM terdekat untuk mohon bantuan!

Baca lagi: Saintis Amatur Biarkan Dua Ular Paling Berbisa Gigit Tangannya Untuk Buktikan Dirinya Kebal

This blog is created for your interest and in our interest as well as a website and social media sharing info Interest and Other Entertainment.