Berhimpit Demi Tudung : Teguran Lelaki ini Dikongsi Lebih 46,000 Kali


Jika sebelum ini viral teguran dari Wardina tentang isu berebut membeli tudung, kini viral pula teguran dari Wan Dazrin, yang juga salah seorang peserta program Dai', menjadi viral sehinggakan dikongsi lebih 46,000 kali.

Apa yang ditekankan oleh Wan Dazrin adalah kecintaan rakyat Malaysia terhadap duniawi atau Wahn.

Teguran itu turut mendapat lebih dari 90,000 likes dan juga lebib 5,800 komen.

Ikuti teguran penuh oleh Wan Dazrin.

Kes Viral Tudung Fareeda.

Akhirnya.

Saat yang saya tunggu dah tiba. Saya rasa inilah waktu yang paling sesuai untuk saya berikan teguran hit.

Saya dah lama simpan point ini, dan hari ini saya nak warwarkan pada semua rakyat Malaysia. Tolong bantu saya hitkan post ini.

Ada satu benda yg kita selalu terlepas pandang sebenarnya.

Kita rakyat Malaysia ini selalu menyanjungi satu benda bukan pada tempatnya.

Lihat seorang Jutawan Kosmetik bersedekah, pemurah, suka menderma, kaya raya, kita anggap dia berjaya. Kita 'Admire' dia. Kita sanjung dia.

Inilah kata Nabi "Wahn" penyakit cinta dunia.

Kita sanjung orang yang berjaya dalam hal keduniaan, sedang mereka tidak sepenuhnya menjaga syariat Allah swt.

Mekap melebihi segala, tudung tidak cukup labuhnya, dan baju glamour nak melambangkan status dan kekayaan, bersalaman dengan berlainan jantina, berurusan dgn kekotoran politik.
Saya tanya.

Wajarkah kita letakkan kekaguman kita pada orang yang tidak utamakan Allah swt meskipun dia berjaya dalam dunia ini. Dia kaya. Dia berjaya. Dia pemurah. Itu ukurannya ke? Mana pergi rasa agung syariat Allah swt dalam hidup kita, Tuan Puan semua, mana? Kalau dia hormat syariat Allah, walaupun dia x berjaya kaya raya, saya bagitahu terus terang, orang itu lagi layak dapat penghormatan drpd yg kaya dunia harta tp gagal dlm mengikut syariat Allah.

Saya tegur jelas.

Sebab saya nampak betapa mata kita2 ini kelabu. Kelabu dengan kekayaan, harta bnda dunia dan duit.

Kita hanyut dengan keduniaan, lihatlah kita sanggup berlanggar, berebut, dan bersanggah satu dgn yg lain hanya untuk dapatkan sehelai tudung dgn harga promosi.

"Tudung Fareeda juga saya tegur secara amnya, masih belum sempurna labuhnya dari sudut syariat. Sila labuhkannya Akak Fareeda yang dikasihi"

Saya Da'i Wan, setuju dengan kenyataan Akak Wardina Safiyyah: Sepatutnya pihak pengurusan termasuk pengasas dan abang Fizo Omar sewaktu itu, berusaha menyelesaikan hal keramaian dengan cara pengagihan yang lebih teliti. Lihat macam mana kalian tidak tersentuh lansung sedangkan dibelakang sana perempuan dan lelaki tolak menolak satu sama lain, jangan nak cakap pasal ikhtilat, jauh panggang dri api utk di ambil kira, buat saya terpana betapa 'Public Figure' begitu tinggi dan tidak blh disentuh kedudukan dia rupanya. Sedangkan yang memajukan mereka itu datang dari duit poket orang yang bernama "Tribe" penyokong tegar. Kalau tidak? Tidak ada.

Ingat. Pada semua pengasas produk atau barangan2 kecantikkan. Anda bertanggung jawab dalam apa yang anda jualkan, dalam apa yang anda uruskan, dalam apa yang anda paparkan.

Pada makcik dan akak diluar, sudahlah. Bersederhanalah dalam mengejar segala design tudung ini. Tolonglah. Tolonglah letakkan syariat Allah swt sebagai yang utama. Ia memudahkan lagikan.

Tengoklah labuh tudung itu sebelum nak berebut, tengoklah laki dan perempuan ditempat ketika membeli itu, jagalah, kita ada agamakan ke kita ada dunia sahaja? Tengoklah duit yang ada dikocek masing2, ukur baju pada badan sendiri.

Mengapa, mengapa perlu rebutkan benda-benda yang sntiasa akn ada ciptaan lebih baik dan baik pada masa akn datang? Tudung itu akan habis, tapi masa akn datang akn ada yang baru, yang lagi menarik, yg lagi sesuai, kita x tahukan? Asal nak kejar sampai kita sanggup jadi seolah lembu yg dicucuk talinya pada hidung.

Walau berapa shj harga terus kita nk beli meskipun saiz itu tidak syar'ie dan diambil pula oleh Puan2 dan Akak2 sendiri? Abang2 dan Akak2 dealer, yg hilang kewarasan ketika berebut hnya semata kerana 'Duit Upah' atau 'Untung Poket Business Sendiri'. Akhirnya jdi begitu, 1 rusuhan manusia yg terlupa pada 'Nilai' patuh agama?
Nak buat apa tudung cantik glamour begitu?

Utk keselesaankah atau untuk dipakai buat halwa mata orang2 luar melihat?
Check hati kita, adakah udah miliki penyakit 'Wahn'?

Tepuk dada tanya iman.

Last but not least, saya tegaskan sekali lagi!
Jgnlh kita sanjung orang yg bukan pada tempatnya. Bersederhanalah. Cukuplah cinta dunia yg x berkesudahan. Cukup. Orang yang tidak letakkan syariat Allah sbagai yg pertama dalam hidup dia, kita x blh 'Admire'. Fahamkan itu.
P/s: Abg Fizo Omar dan Kak Mawar, sila terima teguran yg terselit dlm post umum saya ini dengan terbuka, itu tanda kita tidak riak. Kami tegur untuk perubahan yang lebih baik.
Ikhlas, Da'i Wan.

Kes Viral Tudung Fareeda.Akhirnya.Saat yang saya tunggu dah tiba. Saya rasa inilah waktu yang paling sesuai untuk...

Posted by Wan Dazrin on Sunday, 3 April 2016

This blog is created for your interest and in our interest as well as a website and social media sharing info Interest and Other Entertainment.