Ads Top

‘Cantik Bukan Segalanya’, Kisah Saya Berjumpa Jodoh Dengan Lelaki Arab Tanpa Diduga

Jodoh saya (hihi).

Bismillah.

Before we start, let me clarify the purpose of writing this story.

Terdetik nak share kisah ni dengan my FB friends to deliver some lessons especially to my single friends yang masih belum ditemukan oleh Allah jodoh mereka. Betullah orang kata jodoh itu di tangan Allah, bersabarlah dalam penantianmu dan cantik paras rupa bukan lah segalanya (haha because I know I am not in the ‘hot and beautiful’ category).

Tentang Saya

Sapa yang mengenali diri ini (ewah).. tahu who I am actually.

Puan Nadia Hanis dan suami, Tuan Nabil Buhler pada hari pernikahan mereka.

Bismillahirrahmanirrahim, I would like to introduce my forever life partner, Mr Nabil Buhler.

I am not slim (obviously) not beautiful (lagilah obvious) but Alhamdulillah sempurna paras rupa Allah yang cipta.

My character pula.. jenis yang happy go lucky, tak kisah apa orang kata and haha yang paling obvious, over confident. My siblings, family, bffs, classmates, and people around me know me well la.

Suka pakai baju hitam, semua hitam, abaya. Tak pernah ada boyfriend. Minat-minat orang tu biasalahkan dulu zaman remaja tapi I je minat orang, tak pernah berbalas huhu. Actually I tak heran pun sebab ntahlah banyak lagi benda nak fikir.

One fine day, one of my friend, she told me,Ko ni asyik pakai hitam je. Manalah ada laki nak pandang. Kita kenalah berhias. Pakai baju cantik-cantik barulah lelaki tertarik,” I was like.. ‘Err ada aku kesah‘. Selesa pakai baju hitam.

Ramadhan 2014. Honestly I prayed a lot to Allah, about my life. Doanya lebih kurang begini, kalau Allah rasa ada jodoh yang terbaik, temukan lah. Kalau tak ada tak apalah. Maybe my life better as single. My parents pun selalu kata, “Takpelah boleh jaga mak abah.” So, doa jelah, dapat tak dapat kerja Allah kan.

My 28th birthday.

Biasa memang ada buat makan-makan masa birthday. Saja je meraikan kawan-kawan.

Ingat lagi hari tu masak sizzling yee mee.

While cooking pagi tu, cakap dalam hati, “Ya Allah, 28 dah aku tahun ni? Agaknye memang tak ada jodoh kot. Aku ni dahlah tak jumpa orang. Asyik-asyik orang yang sama je. Tengah study pula. Siapa yang nak. Semua laki pun lari. Tak apa lah ya Allah. Agaknya memang tak ada jodoh. Allah adalah sebaik perancang. Allah dah bagi panjang umur pun bersyukur. Alhamdulillah.”

Malam 14 Januari 2015. My bestfriend from Gaza, (dia ni kira my family’s friend. Pernah bawa balik beraya ke rumah dan dia memang close to my family) datang bilik. Masa tu duduk mahallah (asrama) kan. Malam birthday, ada beberapa kawan lain tengah lepak kat bilik I. Lepas tu, my Gaza friend (A) pun panggil.

Kawan Gaza Buka Cerita

A: Come come (ambil buka Tab dia).

A:See this guy.. ok?

I was so excited FOR HER.

Me: Wow, not bad. Accept lah!

A: Not for me lah. For you!

Me: Ish.. no lahh. No one will accept me. Im ugly (huhu).

A: I am serious. He wants to know u. He’s Arab. If you okay I will give him your phone number.

Me: Wowowoowwo..what is this?? (still in denial). Tell him, I am fat, my weight is XXkg and I am doing PhD. If he’s OK with that, give him my number.

Around 11pm I received a message, “Hi, I am Nabil ..blablablabla..(haha tak yah lah detail). I am serious, I want marry you.” (Whatt gelojoh nya haha).

He explained his background a little bit. He’s Arab, but currently living in Swiss and having Swiss nationality. Work as blablabalbla.. Then my response, “Ok, if you are serious, i think better you meet my father. I gave him my home address. He said, OK tomorrow I will go see him.”

Actually, he got A’s number from one Imam (Yemeni) in my hometown. Imam Yaman ini adalah kawan ayah saya, dan kawan suami (sekarang). My hubby got to know Imam Yemen i think in Mecca.

Menantu-menantu abahku. Paling handsome yang pakai jubah putih tu kan.. ehh

Menantu-menantu abahku. Paling handsome yang pakai jubah putih tu kan.. ehh

The Yemeni Imam and A know each other at my hometown when A celebrate Eid with us. Imam Yemen ni minta phone number A dari my dad and my dad asked from me.

Suami saya tanya pada Imam Yaman jika dia ada calon isteri yang sesuai untuk suami saya.

Imam Yaman (juga kawan kepada ayah) nak suggest saya sebagai calon isteri.

Imam Yaman contact A (kawan saya) sebab dia tak boleh berbahasa Inggeris untuk approach saya.

Macam tulah connection-nye.. Faham ke tak eh? Hihi.

Jumpa Mak Ayah

Then if I’m not mistaken, on 15th January 2015 he met my dad and mom. He told them his intention.

Haha mak kata situasi masa tu macam krik krik. Sebab Imam Yaman tak pandai English, Nabil pun English sikit-sikit (he speaks Germany and Arab well) and my parents memang tak pandai Arab. English bolehlah. And finally my dad said, if she’s OK, i will agree.

Muhammed Nabil Aljarshe Buhler

Muhammed Nabil Aljarshe Buhler dan bonda

Actually I did pray istikharah. But at that time what i have in my mind was, ni benda baik kan. Mak abah pun OK, and he came from the correct way, and I trust imam Yaman sebagai orang tengah. Adalah juga investigate background Nabil sikit-sikit masa tu. And tawakkal to Allah. Memang nekad. So, I agreed. Then my dad told me, come KL we meet Nabil together.

Jeng jeng.. Not that easy haa..

Mulalah.. kawan-kawan dan orang sekeliling berkata-kata.

Ko apehal. Sangap nak kahwin. Main terima je?”.

“Please think well. Maybe he’s a liar”.

Wey tak ke macam rush sangat. Asal Rush?”

Ish ko ni biar betul.”

“Hati-hati Nadiaaa.”

Tak ketinggalan.. my BFFs yang freaked out siap stalk FB and IG Nabil. Pastu came out dengn macam-macam conclusion haha (love u gals).

But for me..

1. Dia datang cara baik. Nak kahwin bukan nak couple ke apa.

2. My parents instinct OK and they encourage me.

3. Tawakkal. Takpelah.. kalau baik Alhamdulillah, kalau buruk, mungkin ni ujian daripada Allah untuk diri ni. Memang nekad. I agree.

Then 16 Januari 2015 jumpalah kat Taj Hadramawt Taman Melati with my parents and my sis. He came alone. Masa tu, masa dia baru sampai dan tengah jala, on the way pergi meja, mak kata, “Haa baik ko tengok sekarang. Nanti segan”. Haha. Then discuss. Lepas tu bawk dia jumpa adik-beradik kat rumah adik. Dan dia berkenalan dengan my family.

Then he came to Kuantan tak ingat bila nak settle urusan dengan imigresen (bukan senang nak kahwin foreigner oii. Banyak gila prosedur nyee) tapi Alhamdulillah.. semua berjalan dengan lancar. Masa dia datang Kuantan ni lah he called his family by Viber to introduce me to his mom and his siblings (his dad dah uzur).

Ya Allah ya rabbul alamin.. Jadikanlah anakku Muhammed anak yang soleh.

Ya Allah ya rabbul alamin.. Jadikanlah anakku Muhammed anak yang soleh.

Then on 12th February 2015, Alhamdulillah kami diijabkabulkan dengan tak tau berapa kali lafaz sebab guna pelbagai bahasa. Malay, Arab and English. 14th Feb 2015 our reception. Our wedding was so simple. Most of the money Nabil gave we spent for catering. Mak abah ada keluar duit juga sikit. Simple, seriously simple tak ada pelamin, tak ada makan beradab, tak ada hantaran. Baju pun beli di kedai biasa je. Nabil pakai suit kerja dia and jubah dia pakai solat. Bukan kedekut tapi bersederhana. Kenapa nak spend duit banyak untuk benda merepek kan. Tapi Alhamdulillah semua happy, kami sah jadi husband and wife, dan saudara mara, sahabat handai, jiran tetangga dapat raikan majlis kami (sorry if I didn’t invite you.. huhu.)

17 Februari 2015, Nabil bawa I pergi Dubai untuk jumpa some of his family. Ramai yang tanya tak sambut ke kat belah sana? Honestly semua busy dan tak ada masa. My mom in law and brother in law yang bongsu visited us here last September for one and half month. Sempatlah bonding dengan mak mertua. Ummi.. she’s an awesome lady. Bila diorang balik tu nangislah juga.

Two awesome men with their queen... Ummi

Two awesome men with their queen… Ummi

Eh, panjang melarat dah. Huhu roughly macam tulah kisahnya. Adalah sisi-sisi story yang tak dicerita.

21 November 2015 Allah kurniakan kami Muhammed Nabil Aljarshe Buhler. Itulah permata hati pertama kami. Hihi.

Lastly, I would like to say, for all my single friend yang belum ketemu jodohnya, yang dah bertemu jodoh tapi belum dikurniakan cahaya mata, jangan bersedih. Ketahuilah Allah itu sebaik perancang. Kita tak kahwin tak bermakna kita hodoh tak ada siapa nak. Kita tak ada anak tak bermakna kita mandul. Cuma belum tiba masanya..

Papi dan Muhammed

Papi dan Muhammed

Alhamdulillah, inilah yang Allah dah tuliskan untuk saya. Sampai la ni tak boleh percaya this really happened (tampar muka banyak kali). OK kebas dah jari taip. First time post panjang macam ni.

Bye. Salam.

No comments:

Powered by Blogger.