Ads Top

WANITA ... ANDA PERLU TAHU TENTANG TOMBONG! PUNCA-PUNCA




- Ramai Yg Tak Kenal Ape Itu Tombong
Tgk gmbr sblh kiri kelihatan tombong atau rahim terkeluar dri faraj .
sblh knan kelihatan doktor menolak naik rahim ke ats huhu Sakit Ooo

WANITA ... ANDA PERLU TAHU TENTANG TOMBONG!
PUNCA-PUNCA



Peranakan atau Rahim boleh jatuh :


1. Sebab kemalangan yang kuat..
Contoh: jatuh terhentak @ terduduk yang kuat.Sebab tu kena elakkan & berhati2 semasa buat apa2 aktiviti lasak.
2. Seks yang keterlaluan..Yang ni buat aksi2 melampau sangat mmg boleh bagi kesan pada rahim.
3. Mengangkat benda2 berat.Contoh:kotak2 yg besar..
4. Jalan terlalu lasak.
5. Tidak menjaga pantang ketika lepas bersalin.
6. Tidak menjaga pemakanan.



Tanda-tanda Peranakan Jatuh :
1.} Sakit perut yang luar biasa.
2.} Keluar cecair dari rahim.
3.} Keputihan/lendir putih yang banyak dari kebiasaan.
4.} Sakit pada ari-ari.
5.} Sakit pada dinding faraj.
6.} Sakit ketika 'bersama' suami.
7.} Kejang pada bahagian bawah perut.
8.} Terasa seperti mahu bersalin/macam ada benda nak kuar dari faraj.. ini peringkat yang teruk seperti pic Di Bawah



Rawatan:
~Berurut&MAKAN JAMU
Biasanya memang mak bidan akan urut dan naikkan balik rahim di kedudukan Asal.
~Bertungku..
Jika ade je rasa tanda2 tu, amik tungku dan tungku bawah perut dan pada peha naik ke atas... sambil baca selawat.. In shaa Allah ok..
Jika peringkat teruk, mungkin kena buat operation
utk betulkan balik kedudukan rahim.
Kesan Rahim Jatuh/Rahim Rendah:
~Kandungan mudah gugur (tapi ini semua kuasa Allah.. ada juga yang rahim rendah tapi boleh lekat baby...bergantung juga kepada kekuatan rahim).
PALING PENTING WANITA WAJID AMALKAN JAMU TERLAJAK RAPAT SELAIN BERURUT..
INGAT!!CEGAH SEBELUM PARAH
Sy harap, wanita-wanita kat luar sana jangan amik mudah tentang masalah peranakan ni terutamanya kepada yang sedang berusaha untuk hamil...
hope info ini berguna untuk kita semua...

No comments:

Powered by Blogger.