Ads Top

Roh Orang Yang Berhutang Dan Doa Amalan Untuk Lunas Hutang

ORANG


Roh Orang Yang Berhutang Dan Doa Amalan Untuk Lunas Hutang|Miliki hutang bukanlah hal yang baru dan memalukan di zaman sekarang,hampir setiap orang memiliki hutang,bahkan orang yang kita anggap dan lihat kaya bukanlah orang yang tidak memiliki hutang,kadang hutanya lebih banyak dari kita.


Akan tetapi kita sebagai ummat islam harus membayar hutang baik hutang di bank atau pun saudara mara.seperti mana Sabda Rasulullah yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah yang bermaksud:
“Roh seorang mukmin yang berhutang jika hutangnya tidak dijelaskannya maka tergantung-gantunglah ia di antara langit dan bumi, yang bererti terseksalah roh itu hingga dibiarkan hutangnya itu”


Oleh itu, walaupun banyak amal ibadat kita, banyak sedekah kita, jika ada hutang yang tidak selesai walaupun satu sen pasti roh kita akan terseksa setelah kita mati.
Oleh itu, jika berhutang hendaklah ditulis dan beritahu kepada waris kita sebelum kita mati supaya waris kita dapat menyelesaikannya.Seperti firman Allah SWT dalam surah al-Baqarah ayat 282:

Wahai orang mukmin, apabila kamu menjalankan sesuatu urusan dengan cara berhutang (yang bertempoh) hingga ke ssuatu masa yang tertentu maka hendaklah kamu menulisnya (kadarnya dan tempohnya) dan hendaklah ada jurutulis yang menulisnya dengan adil dan benar, dan janganlah seorang penulis itu enggan menulis/mencatit sebagaimana Allah telah ajarkan.
Oleh itu hendaklah penulis itu mengikut yang merencanakan oleh pihak yang terlibat dengan penuh rasa taqwa kepada Allah Tuhannya dan janganlah dia mengurangkan sesuatupun dari jumlah atau kadar dan tempoh masa berhutang itu dimulakan hingga selesai dibayarkan balik dengan sempurna.

Untuk itu kami kongsikan amalan dari surat al-Kautsar yang bisa melancarkan rezeki dan untuk melunaskan hutangsurat al-kautsar
Innaa a’thoynaa kaalkawtsar fasholli lirabbika wanhar Inna syaani-aka huwa al-abtar


Bacalah surat al-Kautsar tadi 313 kali setelah sholat fardhu.
Lalu usahakan setiap Jumat pagi sedekah kepada anak yatim semampu kita. Insya allah atas ijin Allah SWT cepat teratasi seberapapun banyak hutang yang kita punyai dan insya allah rejeki kita akan lancar.


Demikian wirid doa surat al-Kautsar untuk lunas hutang dan rejeki lancar, Silahkan diamalkan, semoga bermanfaat.

No comments:

Powered by Blogger.